Havi horoszkóp - a csillagok feltárják Önnek a jövőt!

A havi horoszkóp nem csak hazánkban népszerű, hanem a világ minden táján. Oldalainkon az ingyen kínált havi horoszkópok mellett napi és szerelmi horoszkópot is talál. Tematikus horoszkópjaink szerelmi életével vagy pénzügyeivel kapcsolatban adnak tanácsot, sztárhoroszkópjaink pedig a legnagyobb földi csillagok cselekedeteit világítják meg.

Havi horoszkóp hirdetés

Válassza ki csillagjegyét a havi horoszkópok közül!

Horoszkóp csillagjegyek
Havi horoszkóp jóslás

Részletesebb havi horoszkóp érdekli? Kérdése van? Hívja szakértőinket!

 

Petra titkai - Kincstár a temetőben

Rózsaszín sziklakváros a hegyek ölén – így jellemzik a Világ hét csodája között számon tartott Petrát.

Az ősi jordániai város egykor kereskedők luxusüdülője volt, Mózes itt fakasztott vizet a sziklákból, és a terület még hanyatlása után is olyan elragadó, hogy az UNESCO 1985-ben a világörökség részévé nyilvánította. A sziklákba vájt építmények máig megmaradtak, a szabadon állók azonban időközben pusztító földrengések áldozatai lettek. Számos mendemonda kering a jordániai település nevéről. A Biblia Edómként (vörös) említi, sémi neve Rakmu (színes), ami az árnyalatok áradó kavalkádjára utal, a görögök Petrának (szikla) nevezték, hiszen a komplett város a környék homokkő monolitjaiba épült. Építészeti és kulturális szempontból is maradandó élményt nyújt a látvány, de kétségtelen, hogy rózsaszín sziklái teszik összetéveszthetetlenné a tájat. Érdekessége, hogy amikor a homokkő felületén kioldódnak az ásványi anyagok, különféle színeket hoznak létre. A vas vörösre, a kén sárgásra, a réz zöldesre, az agyag maszatos fehérre, a magnézium pedig feketére árnyalja a kövezetet, néhol egészen egyedi csíkokat képezve annak felületén.


Istenek otthona

A régészek szerint a 900 méteres magasságban fekvő szurdokvölgy már a kőkorszakban is lakott volt. Akkoriban a horiták és az edomiták népesítették be, majd i.e. 200 körül nomád kereskedők, a nabateusok telepedtek le itt. Ők az országon áthaladó karavánokat őrizték, és az azokra kirótt adókból óriási vagyonra tettek szert. Dolgos kezükkel és furmányos technikai megoldásaikkal a maguk szolgálatába állították a természet erőit. Lakásaikat a hatalmas sziklák belsejébe vájták, így azok megmenekítették őket a homok és szélviharoktól, valamint a földrengésektől is. A területen átfolyó bővizű patak erejét kihasználva pedig, egy csatorna- és ciszternarendszert hoztak létre, amellyel a település központjába vezették a vizet. Lakókörülményeik így alkalmassá váltak arra, hogy hosszú távra berendezkedjenek a magasan fekvő, nehezen megközelíthető sziklahasadékokban. A nabateusok több istent tiszteltek, de hitük szerint főistenük (Dusára) a sziklából született, így a világ urának tartották a monumentális kövezeteket, azokban látták a jövőt, a menedéket, a maguk és az istenek otthonát is. Szorgos és kreatív munkával díszes épületeket, templomokat, kolostorokat, palotasírokat, királysírokat és szentélyeket faragtak az óriási kőfalakba, az istenségek ámulatba ejtésére. A maguk kedvére pedig a völgy szélén építettek lakóházakat, piacot és urnatemetőt. Jellegzetes az az oszlopos utca, illetve kapu, amely a település közepén haladt keresztül, de a földrengések és szélviharok mára mindebből csupán néhány oszlopmaradványt hagytak maguk után. Petrának fénykorában csaknem 30 ezer lakosa volt.Sziklalakó beduinok

SziklasírokA nabateusok uralmát 106-ban Traianus törte meg. Neki köszönheti a vidék római színházát, amfiteátrumát, diadalíveit és fürdőit, ám egyúttal azt is, hogy amikor a császár Szíria provinciájává tette a területet, annak korábbi tekintélye megkopott, kereskedelmi hálózata pedig visszafejlődött. A Biblia szerint Mózes is járt erre, miközben Kánaán földjét kereste, s ez volt az a híres vidék, ahol vizet fakasztott a sziklákból a megfáradt, szomjas zarándokoknak. A terület azóta a Mózes-völgy (Vádi Músza) nevet viseli.

Itt temették el Mózes testvérét, Áront is, így a dombot, amelyen a sírja áll, Áron-hegyének (Dzsebel Hárún) keresztelték. A 4. és 5. században földrengések sújtották a területet, az iszlám terjedésével pedig a 7. században az arabok lerombolták a város jelentős épületeit és elkergették a lakóit. Jó ideig csak a beduin pásztorok költöztek be a sziklalakásokba. A rózsaszín város a 12. századtól a keresztesek utolsó látogatásától kezdve nem hallatott magáról. Ám 1812-ben J.L. Bruckhardt svájci orientalista muzulmánnak adva ki magát, álnéven és álruhában belopakodott Petrába. Útibeszámolói később rabul ejtették az európaiakat, akik az elmúlt évszázadban tömegesen lettek kíváncsiak a sziklavárosra. Ekkor a jordán kormány hirtelen kilakoltatta a beduinokat a hasadékokból, mert úgy találták, hogy jelenlétük rossz fényt vet az egyre élénkülő turizmusra. A pásztorok azonban nem értékelték a számukra épített modern lakásokat, s többségük - a törvény tiltása ellenére - visszalopakodott a puritán otthonokba.


Temető a kincstárban

A sziklavárost csak a vörös, narancs, rózsaszín és kék árnyalatú sziklákkal övezett Siq szurdokon át lehet megközelíteni. Ez 1,2 km hosszú és néhol 80-100 méter magas, helyzetből adódóan a Petrát Mezopotámia, Egyiptom, Perzsia és a görög-római művészet hatásai érték, ebből ötvözve alakult ki a helyi nabateus stílus. Az impozáns, gyakran többemeletes homlokzatokat felülről lefelé haladva vésték ki a sziklából.

Az építők elsősorban a fejlett halotti kultusznak engedelmeskedtek, hiszen legszebb alkotásaik a temetkezési és vallási szertartások helyszínei voltak. Petra bővelkedik sírkamrákban: a sziklaoldalba vésett királyi urnasírbolttól a kisemberek számára vésett nyughelyeken át a temetőaknákig, ahová a bűnözőket lökték be, élve. Még a hellenisztikus motívumokkal faragott lélegzetelállító sziklatemplom (Al-Khaznah) is Kincstár néven vált ismertté, holott annak idején azt is inkább temetkezési helyként használták. Ez a különleges, 40 méter magas, 25 méter széles építmény kétszintes, oszlopos, rózsaszín homlokzatáról ismert. Falait a holtak lelkét őrző nabateus istenek, a halhatatlanság szimbólumaként tisztelt medúzák, illetve sasok szobrai díszítik.

A Kincstárhoz hasonlatos Kolostor (ed-Dejr) fenséges megjelenését 47 x 40 méteres, színes csíkos homlokzata adja, amelynek kupoláján kis dísztorony magasodik. Odabent egyetlen négyszögletes, dísztelen helyiség áll, amely a kutatók szerint valamikor II. Rabbel nabateus király sírja lehetett. Az asszír építészetnek állít emléket a Homlokzatok Utcája, amelyben több mint 40 sír sorakozik egymás mellett és felett. A nehezen megközelíthető Magas Áldozati Oltároktól csodálatos panoráma nyílik a környező tájra. Impozáns méretekkel büszkélkedhet a néhai Színház is, amelynek nézőterén a nabateusok idejében 3000 ember fért el, de Traianus uralkodása alatt a rómaiak ezt 8000 fős lelátóvá bővítették. Később egy földrengésben súlyosan megrongálódott. Az egykori város szívétől nem messze található a Temenosz-szentély, valamint a Triklinium, amely csupán egy szent ünnepek megrendezésére alkalmas szoba, benne három lócával.

Ha a sziklaváros látnivalóinak bejárására készülünk, csaknem 12 kilométeres úttal számoljunk. Egy nap alatt gyalogszerrel lehetetlen bebarangolni a területet, hiszen sok-sok emelkedő, lépcsősor és sziklahasadék akadályozza a közlekedést. Legyünk nagyvonalúak, és gyaloglás helyett tevén, lovon, vagy szamáron tegyük meg a táv egy-egy részét, mindez amúgy is csak fokozza az élmény különlegességét.

Filmen és zenében

A mozirajongók jól ismerhetik ezt a vidéket, hiszen az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben megannyi hajsza zajlik keresztül-kasul Petra romjain, de az operarajongók is hazavihetik a rózsaszín „díszletet”, hiszen Luciano Pavarotti emlékére nemrég jelent meg egy dvd, amely egy Petrában megrendezett koncertjének felvételét mutatja be.


A színek meséje

A beduinok legendája szerint Isten egyszer összehívta a világ piktorait, hogy fessék ki a teljes kontinenst. Amikor azok végeztek a munkával, és elégedetten szemlélték a látványt, Istennek feltűnt, hogy Jordánia fehéren maradt. A festők egymásra mutogattak, mert mind azt hitte, hogy a másik feladata volt annak kiszínezése. Isten mérgében mindannyijukat odavezényelte, ezért lett az ország, s benne különösen Petra olyan színpompás, amilyennek ma is látható.

EZO Élet Magazin


Vissza
 
 
 
 

Ezoterikus hírek a Havi Horoszkóp oldalon

 
Egészség horoszkóp 3. – IKREK

Egészség horoszkóp 3. – IKREK

Horoszkópunk, születési jegyünk és aszcendensünk sok mindent befolyásol a személyes tulajdonságainkon kívül. Elárulja többek között, milyen betegségekre vagyunk a leginkább hajlamosak, milyen sport való nekünk, vagy milyen táplálkozási forma az, amivel leginkább megóvhatjuk testi-lelki épségünket.
 
 
 
Egészség horoszkóp 2. – BIKA

Egészség horoszkóp 2. – BIKA

Horoszkópunk, születési jegyünk és aszcendensünk sok mindent befolyásol a személyes tulajdonságainkon kívül. Elárulja többek között, milyen betegségekre vagyunk a leginkább hajlamosak, milyen sport való nekünk, vagy milyen táplálkozási forma az, amivel leginkább megóvhatjuk testi-lelki épségünket. tovább
 
 
 
Egészség horoszkóp 1. – KOS

Egészség horoszkóp 1. – KOS

Horoszkópunk, születési jegyünk és aszcendensünk sok mindent befolyásol a személyes tulajdonságainkon kívül. Elárulja többek között, milyen betegségekre vagyunk a leginkább hajlamosak, milyen sport való nekünk, vagy milyen táplálkozási forma az, amivel leginkább megóvhatjuk testi-lelki épségünket. tovább
 
 
 
Kínai horoszkóp jegyenként 3. – Kutya, Disznó, Patkány

Kínai horoszkóp jegyenként 3. – Kutya, Disznó, Patkány

A nyugatihoz hasonlóan, a kínai horoszkóp is 12 csillagjegyet különböztet meg, itt azonban nem hónapokhoz, hanem évekhez kapcsolják az egyes jegyeket, amelyek így 12 éves ciklusokban váltják egymást. A legenda szerint Buddha jutalmul adta az éveket az állatoknak, amiért csupán ők tizenketten mentek el végső búcsút venni tőle. tovább
 
 
 
Kínai horoszkóp jegyenként 2. – Kecske, Majom, Kakas

Kínai horoszkóp jegyenként 2. – Kecske, Majom, Kakas

A nyugatihoz hasonlóan, a kínai horoszkóp is 12 csillagjegyet különböztet meg, itt azonban nem hónapokhoz, hanem évekhez kapcsolják az egyes jegyeket, amelyek így 12 éves ciklusokban váltják egymást. A legenda szerint Buddha jutalmul adta az éveket az állatoknak, amiért csupán ők tizenketten mentek el végső búcsút venni tőle. tovább
 
 
 
Kínai horoszkóp 1. - Sárkány, Kígyó, Ló

Kínai horoszkóp 1. - Sárkány, Kígyó, Ló

A nyugatihoz hasonlóan, a kínai horoszkóp is 12 csillagjegyet különböztet meg, itt azonban nem hónapokhoz, hanem évekhez kapcsolják az egyes jegyeket, amelyek így 12 éves ciklusokban váltják egymást. A legenda szerint Buddha jutalmul adta az éveket az állatoknak, amiért csupán ők tizenketten mentek el végső búcsút venni tőle. tovább
 
 
 
Elemi horoszkóp

Elemi horoszkóp

Tűz, víz, föld, levegő? Tudja meg, melyik típusba tartozik! Az ókor óta használják a négy alapelem felosztását az emberi vérmérséklet meghatározására. Az asztrológia hagyományosan összekapcsolja a 12 csillagjegyet és az elemeket, a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt. Mindegyik elemhez három állatövi jegy tartozik – meghatározva ezáltal személyiségünket, jellemünket. tovább
 
 
 
Az eltűnt férj esete - Igaz történet

Az eltűnt férj esete - Igaz történet

Judit egy este hiába várta haza a férjét. Amikor tudatosult benne, hogy tulajdonképpen egész nap nem is hívta, már érezte, hogy valami rossz dolog történt vele. Mindez még 2008-ban történt. Míg rájött, hogy valójában mi is történt vele, hosszú hónapoknak kellett eltelnie. A nehéz időszakon István segítette át. tovább
 
 
 
Petra titkai - Kincstár a temetőben

Petra titkai - Kincstár a temetőben

Rózsaszín sziklakváros a hegyek ölén – így jellemzik a Világ hét csodája között számon tartott Petrát. tovább
 
 
 
Női sorsok a történelemből

Női sorsok a történelemből

Az ember életének egyik legfontosabb kérdése, hogy felismeri-e sorsfeladatát. Kézzel-lábbal tiltakozik-e az életében felbukkanó nehézségek ellen, vagy elfogadja a sorsát. tovább
 
 
 
Csupa nőiesség - Keira Knightley

Csupa nőiesség - Keira Knightley

Fiatal kora ellenére már számos elismerést bezsebelhetett az 1985. március 26-án, Teddingtonban született angol színésznő, Keira Knightley. tovább
 
 
 
Az aszcendens is számít!

Az aszcendens is számít!

Havi horoszkópja nagyszerű eligazodást kínál az Ön napjegyének alakulásáról. De sokkal részletesebb képet kaphat önmagáról, ha aszcendensét is vizsgálja. tovább
 
 
 
Változhat, ha változtat! - Életmód horoszkóp

Változhat, ha változtat! - Életmód horoszkóp

Hogy min változtasson? Természetesen az életmódján! Szeretnénk most mi is hozzátenni ehhez az oly divatos témához néhány gondolatot – ezúttal az asztrológia szemszögéből. tovább